نقش موسیقی در کودکان 1 تا 3 سال
/2 نظرها/در مادرانه ها /توسط آتوسا جلال پورآیا گوش دادن به موسیقی برای کودکم سودمند است؟
کودکان نوپا و پیش دبستانی بهره فراوانی از گوش سپردن به موسیقی می برند. شنیدن موسیقی علاوه براین که می تواند برای کودک بسیار لذت بخش باشد، او را به حرکت وا می دارد و کمک شایانی به رشد حرکتی اش می کند. روزالی پرت (Rosalie Pratt)، پروفسور موسیقی درمانی دانشگاه بیرگام یانگ، می گوید: کودکان از طریق حرکت می آموزند. آنها هنگام بازی، به جای صحبت، حرکت می کنند و اینگونه است که دنیا را می شناسند.
موسیقی همچنین رابطه عاطفی میان شما و فرزندتان را تقویت می کند. ممکن است آهنگی شما را به رقص و آواز درآورد و همین امر کودکتان را نیز هیجان زده کند. تصور کنید که حرکت آرام با موسیقی لذت بخشی چون You are the sunshine of my Life می تواند چقدر برای هردویتان مفرح باشد. یا اینکه با جست و خیز با یک آهنگ شاد و پرانرژی، چقدر می توانید خوش بگذرانید. بطور مثال آهنگ The Chicken Dance نمونه خوبی است که احتمالا باعث می شود با کودکتان از خنده ریسه بروید.
آیا موسیقی خوب و بد وجود دارد؟
به عقیده روزالی پرت بد نیست اجازه دهید کودکتان به انواع سبک های موسیقی گوش کند. از آهنگ های مورد علاقه تان گرفته تا موسیقی کلاسیک و حتی نغمه های برزیلی و آفریقایی. هر آهنگی با ملودی خوب می تواند مناسب باشد، گرچه آهنگ های آرام تر برای خواب و تندتر برای بازی راهگشا ترند. می توانید صبح ها یک قطعه کلاسیک شاد و فرح بخش پخش کنید تا کودکتان با سرزندگی از خواب برخیزد. به طور مثال یک کنسرتو پیانوی پرطنین از شوپن یا بخشی از ”چهار فصل” ویوالدی گزینه های بسیار خوبی به شمار می روند.
کودکان کمی بزرگتر احتمالا از گوش سپردن به آهنگ هایی که یک داستان را دنبال می کنند نیز لذت می برند. در این زمینه این دو مورد را امتحان کنید: There was an Old Lady Who Swallowed a Fly وMiss Mary Mack . کودکتان را تشویق کنید تا با موسیقی حرکت کند و سعی کند احساساتش را در قالب حرکت بیان کند.
با وجود اینکه تنوع در انتخاب آهنگ می تواند بسیار مفید باشد، خوبست که هنگام انتخاب موسیقی برای کودکتان معیارهای سادگی و شادی را در نظر بگیرید. همچنین بهتر است از آهنگ های راک سنگین، گرانج و رپ نیز دوری جویید. روزالی پرت می گوید که مطالعات بر روی حیوانات نشان می دهد که قرار گرفتن مداوم در معرض موسیقی های آشفته و ناموزون به ساختار مغز آسیب می زند. او معتقد است که حتی گیاهان نیز از این نوع موسیقی بیزارند. در مطالعه ای بر گیاه پیچک، آنان که در منازلی قرار داشتند که تمام روز موسیقی کلاسیک پخش میشده رشد بهتری داشتند نسبت به گیاهانی که در معرض موسیقی راک سنگین قرار داده شده بودند.
این را نیز در نظر بگیرید که نیازی نیست آهنگ انتخابیتان حتما ضبط شده باشد. هرازگاهی خودتان برای کودکتان شعری بخوانید. آهنگ های زبان-پیچان مانند The Name Game همیشه برای بچه ها جذابند. تصنیف های خوش آهنگ و کوتاه را حفظ کنید و در ماشین یا روزهای دلگیری که در خانه می مانید برای کودکتان بخوانید.
آیا فراگیری نواختن یک ساز برای کودکم سودمند است؟
بله، در صورتیکه کودک شما حداقل سه سال داشته باشد، زیرا از سه سالگی به بعد است که ارتباطات مربوط به موسیقی در مغز شروع به تکامل می کنند. همچنین مطالعات نشان می دهند که آموختن موسیقی می تواند توان مغزی فرد را تقویت کند. در دانشگاه کالیفرنیا مطالعه ای بر روی کودکان سه و چهار ساله نشان داد که کودکانی که آموزش نواختن پیانو دیده بودند در آزمون های سنجش منطق فضایی و زمانی عملکرد بهتری نسبت کودکانی داشتند که هیچ گونه آموزشی در زمینه موسیقی ندیده بودند.
گردون شاو، که محقق این مطالعه است، می گوید چنین کودکانی احتمالا توان یادگیری مسائل پیچیده ریاضی را پیش از آنان که آموزش موسیقی دریافت نکرده اند پیدا می کنند. او می افزاید، پیانو برای شروع ساز مناسبی است، زیرا مشکلات انگشت گذاری دیگر سازهای زهی همچون ویولون و گیتار را ندارد و از طرف دیگر ترتیب کلیدها تصور بهتری از گام های موسیقی به کودک می دهد.
در مورد تاثیرات موسیقی بر توانایی های مغز تحقیقات بسیاری انجام شده که در اینجا به دو مورد بسنده می کنیم. نتایج تحقیقی در دانشگاهی در هونگ کونگ حاکی از آنست که بچه هایی که تا سن ۱۲ سالگی حداقل ۶ سال از آموزش موسیقی بهره بردهاند یادگیری و گنجینه لغات بیشتری دارند، نسبت به هم سن های خودشان که هیچ گونه آموزشی در زمینه موسیقی دریافت نکرده اند. همچنین تحقیقی در مدرسه موسیقی رودآیلند به بررسی تاثیر آموزش موسیقی و هنر بر کودکان ۵ تا ۷ ساله ای پرداخته که نسبت به هم سن های خود ضعیف تر عمل می کردند. پس از ۷ ماه آموزش، از این گروه آزمون های خواندن، نوشتن و ریاضی گرفته شده است. جالب اینکه این کودکان نه تنها در خواندن و نوشتن به هم سن و سالان خود رسیده بودند، بلکه در ریاضی از آنان پیشی گرفتند.
سلام پسر من یکسال و ۸ ماهشه و وقتی آهنگ میزارم با هیجان زیادی شروع به رقص میکنه این هیجان زیاد برای مغزش ضرر نداره؟؟؟
با سلام
موسیقی برای مغز ضرر که نداره هیچ برای افزایش کارایی مغز هم بسیار پیشنهاد میشه.
اگر هیجانی که می گید بیش از حد طبیعی هست شاید باید با پزشک مشورت کنید ولی معمولا کودکان ریتم را دوست دارن و مقداری هیجان طبیعی هست.